G-YLG4YTW91X 8145017921

Öt dolog, amit érdemes tudni az előszerződésről

Öt dolog, amit érdemes tudni az előszerződésről

2024-09-16 18:13:44

A jog arra is ad lehetőséget, hogy abban állapodjunk meg egy másik személlyel, hogy egymással később szerződést fogunk kötni. Ilyen esetben beszélünk előszerződésről. Mik az előszerződés megkötésének következményei? Kikényszeríthető-e ez alapján a szerződéskötés? Lehet-e foglalót vagy más biztosítékot alkalmazni az előszerződésben?   


Szerződéskötési kötelezettség előszerződés esetén

Az előszerződés legfontosabb következménye, hogy szerződéskötési kötelezettséget hoz létre az előszerződést kötő felek között. Ez azt jelenti, hogy az előszerződésben foglalt szerződést, az előszerződésben foglalt feltételek szerint egy későbbi időpontban kötelesek egymással megkötni.

Nem mindig egyszerű megkülönböztetni az előszerződést a többi szerződéstől. Nem beszélünk előszerződésről például, ha a felek abban állapodnak meg, hogy az eladó eldöntheti, hogy a vevő által kötelezően közlendő vételi ajánlatot elfogadja-e. Ebben az esetben nincs szerződéskötési kötelezettség az eladó oldalán, mindössze a vevő oldalán az ajánlattételre vonatkozóan.


Milyen formában lehet előszerződést kötni?

Az előszerződést olyan alakban kell megkötni, amit jogszabály vagy a felek megállapodása az előszerződés alapján megkötendő végleges megállapodásra előír.

Mivel a Ptk. általános szabálya szerint a szerződéskötés nincs meghatározott alakhoz kötve, ezért előszerződést is lehet akár szóbeli megállapodással kötni. Olyan szerződés esetén, ahol a jogszabály írásbeli alakot tesz kötelezővé, ott az előszerződés is csak írásban érvényes. Így például ingatlan adásvételi előszerződést csak írásban lehet érvényesen kötni.


Az előszerződés kötelező tartalma

Az előszerződésben a feleknek meg kell állapodniuk a később kötendő végleges szerződés lényeges feltételeiben.

Ha e feltételeket az előszerződés nem tartalmazza, akkor nem tekinthető előszerződésnek. Így nem ingatlan adásvételi előszerződés az olyan megállapodás, amely nem tartalmazza az érintett ingatlan vételárát, vagy legalább a vételár meghatározásának módjára való megállapodást.


A szerződéskötés kikényszeríthetősége

Az előszerződéssel a feleknek kötelezettsége keletkezik a szerződéskötésre, ami azt is jelenti, hogy a szerződés megkötése akár bírósági úton is kikényszeríthető. A felek bármelyike kérheti, hogy a bíróság a szerződést az előszerződésben foglalt feltételek alapján hozza létre.

A végleges szerződéskötést csak akkor lehet megtagadni, ha az illető bizonyítja, hogy az előszerződés megkötését követően előállott körülmény következtében az abban foglalt feltételek változatlan teljesítése lényeges jogi érdekét sértené, és a körülmények megváltozásának lehetősége az előszerződés időpontjában nem volt előre látható, a körülmények megváltozását pedig nem ő idézte elő, továbbá a körülmények változása nem tartozik rendes üzleti kockázata körébe.


Foglaló az előszerződésben

Az előszerződésben is lehet különböző szerződéses biztosítékokat alkalmazni. Foglaló is kiköthető az előszerződésben annak biztosítására, hogy a felek a végleges szerződés megkössék, vagy akár az előszerződés alapján előlegként fizetendő összeg megfizetésének biztosítására is alkalmazható foglaló.


Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

- - - - - - - - - -

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

JOGI ISMERETEK
Minden, amit az elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat kapcsán tudni kell
Minden, amit az elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat kapcsán tudni kell
Egy osztatlan közös tulajdonú ingatlan adásvételének folyamata számos kérdést vet fel, amelyekkel nem árt tisztában lenni, mielőtt belevágnánk. Az egyik ilyen téma az elővásárlási jog, amely bizonyos esetekben másokat jogosít fel arra, hogy a vevő által kínált áron megvegyék az ingatlant. Az elővásárlási joggal kapcsolatos eljárást nem lehet megspórolni, mert a földhivatal ellenőrzi, hogy az eladó megismertette-e e a vevő ajánlatát a jogosultakkal.Legtöbbször azonban az elővásárlásra jogosultnak esze ágában sincs gyakorolni ezt a jogát és ezzel az eladó is tisztában van: ilyenkor a legkisebb adminisztrációs teherrel egy elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat aláíratása jár.Ebben a cikkben részletesen bemutatom, hogyan készíthető el egy elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat, milyen formában és tartalommal kell megírni, valamint azt is, hogy milyen jogi következményekkel járhat egy ilyen nyilatkozat megtétele.
Csereszerződés
A csereszerződés legfontosabb tudnivalói
A csere jogi szempontból az egyik legősibb szerződéstípus, hiszen már a pénz megjelenése előtt is létezett. Manapság már jóval ritkább a csereszerződés, de még mindig előfordul például lakáscsere vagy gépjárműcsere. Mit kell tudni a csereszerződésről?
Mit jelent a kötelesrész és kinek, mennyi jár?
Mit jelent a kötelesrész és kinek, mennyi jár?
Előfordulhat, hogy valaki úgy végrendelkezik, hogy a törvény szerinti örököseire semmit sem, vagy a törvény szerint járó örökségnél jóval kevesebbet hagy. Lehetséges az is, hogy az örökhagyó a vagyonát már életében elosztogatta, ezért hagyatékában már szinte semmi nincs. Ilyen esetekben lehet szó arról, hogy a törvényes örökösök bizonyos körben kötelesrészre jogosultak. Mennyi a kötelesrész? Ki kaphat?
Lakcímről kijelentés: lakóhelyként vagy székhelyként használják az ingatlanod?
Lakcímről kijelentés: lakóhelyként vagy székhelyként használják az ingatlanod?
Lakcímről kijelentés: lakóhelyként vagy székhelyként használják az ingatlanod?Ingatlanvásárlás esetén számos dologra kell figyelnünk. Ezek közül az egyik fontos kérdés, hogy megtudjuk, hogy kik jelentkeztek be előzetesen a megvásárolt ingatlanunkba. A lakásvásárlás örömét ugyanis beárnyékolhatja, ha más magánszemélyek állandó lakhelyként vagy különböző cégek székhelyként továbbra is használják az ingatlanunkat. Hogyan kerülhetjük ezt el? Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amely a lakcímről kijelentés megoldásában segít.